söndag 7 september 2014

Must och cider!



Vädret har väl inte varit bättre, i september, sedan förra året... Vi har nästan alltid fint väder på Gotland i September, med 20 grader varmt och strålande sol!

Och helgen till ära så blev det en "tag-till-vara-på-vad-gården-har-att-erbjuda"-helg! Jag hade min brukare hos mig och vi bestämde oss för att göra äppelmust och cider.

Och det blev väl en hel del att göra. Med 5 olika sorters äppelträd och 4 päronträd och alla varierande i mogenhet så skred vi till verket.

Först det riktigt tråkiga, samla ihop alla äpplen. Mest fallfrukt, men även de äpplen som gick lätt att ta loss från träden. Och i äppelväg, under lördagen, så samlade vi ihop 4 skottkärror á 65 liter per kärra. Så lite drygt 250 liter äpplen.


Och till musten så valde vi att inte ta de finaste frukterna, utan de som blivit kantstötta, fläckiga, lite maskätna (proteintillskott även kallat) och så. De enda äpplena vi lämnade kvar var de som redan hade börjat ruttna och mögla. Allt samlades på hög och sedan så lät vi en gammal rengjord kompostkvarn göra jobbet för att fräsa sönder äpplena. Så ned med alla äpplen, hela, i kvarnen och i hinken nedan kom äppelfräset ut.


Efter det så lade vi ned äppelfräset i fruktpressen. Den köpte jag genom Nimas för ett par år sedan och den klarar 30 liter åt gången. Så tre hinkar som vi packade rätt skapligt, innan vi lade på trälock och klossar för att sedan veva ned pressen.


Sakta men säkert så fylldes jäshinken på med nypressad äppelmust. Mer färsk och egologiskt går det inte att få! På en omgång, med 30 liter äppelfräs, fick vi ut lite drygt 5-6 liter färskpressad must.

Och totalt på lördagen så fick vi ut 34 liter äppelmust! Av det så gjorde vi 5 liter cider med Salmbärston, genom att pressa ut koncentratet från 1,5 liter Salmbär och hade i det i musten, som sen blir cider.
6 liter blev ren äppelmust som vi pastöriserade genom att låta dem stå i ugnen i 70-75 grader i 40 minuter.
Resten av musten sattes i jäshink för att ge ren äppelcider till hösten och vintern!

Dagen efter så samlade vi lite mera äpplen och päron och gjorde päronmust och satte 5 liter päroncider. Då med en blandning av 60% äpplen och 40% päron.
Totalt i helgen så blev det lite drygt 45 liter must som nu borde bli fantastiska drycker av olika slag. Och det finns minst lika mycket äpplen och päron till, så produktionen fortsätter!

Och det blev så pass att en granne och jag går ihop och köper en ny kompostkvarn, som vi kommer ha på vår väg, för att kunna ta till vara på det som naturen har att ge oss.

Det som blev över efter pressen? Äppelfräset? Ja, det grävs ned i jorden för att bli till mull och på så sätt ge tillbaka till naturen det som blev över och ge bättre jord, även om äpplen nu innehåller mycket pektin och tar tid att förmultna, men maskarna gör nog sitt.

Här kommer även en kort liten video på hur det hela gick till!



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar